Playstation Recenzije

Astro Bot – Recenzija

Podeli

Astro je konačno dobio igru kakvu zaslužuje.

Nakon prelaska ove neverovatne avanture, sada već sigurno nove Playstation maskote, dugo sam razmišljao kako da opišem, ne igru, već sam doživljaj igranja ovog neverovatnog naslova. Najveći problem kod ovog opisa je činjenica da vam nikada ne mogu preneti osmeh koji mi je stalno bio na licu dok sam skakao kroz vesele nivoe sjajne PS5 igre.

Simpatični mali (staje u PS5 konzolu) belo-plavi robot svojim izgledom definitivno podseća na PS5 konzolu, čak smo i sa izlaskom PS5 dobili Astro's Playroom igru, instaliranu na svakom PS5 SSD. Naravno igre na PS5 nisu naš prvi susret sa malim Playstation robotima. Ali sa Astro Bot igrom smo konačno dobili punokrvu Astro Bot igru, a tim ASOBI je uradio neverovatan posao da iskoristi svaku moguću prednost PS5 konzole i DualSense kontrolera. Playstation je svima dokazao da ume da izbaci platformer igru koja može da se takmičim sa najboljim što Nintendo ima da pruži.

Astro Bot se direktno nastavlja na Astro's Playroom, sa tim da ovoga puta PS5 konzola se koristi kao svemirski brod. I tako naši mali roboti bezazleno putuju svemirom dok ih ne napadne džinovski zli vanzemaljac. Kako to inače biva u svemiru, vanzemaljac je skoro pa uništio PS5 konzolu, ovaj svemirski brod, uzeo CPU za svoja zla dela, dok su se ostali vitalni delovi, kao što je SSD, GPU, RAM i slično rasuli kroz različite univerzume. Usled nedostatka delova, PS5 brod se ruši na planetu i tu nova Astro Bot avantura počinje. Na tebi je da sakupiš sve PS5 delove i usput spasiš 300, da 300 malih robota. Kao i u prošloj igri i ovde imamo hub zone, koja je usled događaja sa početka igra, nazvana Crash site. Za razliku od Astro's Playroom, ovaj put nećemo koristiti hub zonu za ulazak na različi nivoe, već više kao galeriju/nivo gde ćete videti sve spašene robote u njihovom punom sjaju.

Mapa nivoa više liči na Mario Galaxy 2, svaka galaksija predstavlja mini hub koji je pun pojedinačnih nivoa. Postoji 5 galaksija i jedna “skrivena”, a svaka ima 4-6 standardnih nivoa i par sporednih za one koji vole izazov.

Suština igre je ostala ista, kao Astro's Playroom, kao i kontrole, što je sjajno, zašto ponovo izmišljati točak, zar ne? Naravno, tu su novi trikovi i fore u vidu specifičnih moći za određene nivoe, ponavljam se, ali kao u Astro's Playroom. Nivoi su sada mnogo veći, širi, sa mnogo više tajni i “fora” koje su jednostavne, ali će vas uvek oduševiti. Najveća snaga Astro Bot je njegavo korišćenje DualSense kontrolera. Od neverovatnih vibracija, pardon haptičkih povratnih informacija, svaka površina specifičan osećaj dok hodate po njoj do zvukova koji dolaze iz DualSense, sve doprinosi neverovatnom iskustvu koje je mnogo više od piksela na ekranu i to je taj osećaj koji ne mogu nikako da vam prenesem, već toplo preporučujem da doživite. Čestu su nivoi bez potrebe puni gomile predmeta kao što su dijamanti, lešnici ili prosto lišće, nabacano na gomilu koja vas prosto zove da prođete kroz njega, zavrtite Astra i pošaljete ih na sve strane zahvaljujući sjajnoj fizici. Naravno sve ovo se prenosi na DualSense i pruža neverovatan osećaj.. Ako ste vlasnik PS5 konzole, ovo je igra koju obavezno morate igrati, a ako nemate PS5, više sreće drugi put.

Sa tehničke strane, ovo je prelepa igra koja radi u 60FPS bez greške. Zvuk, brzina učitavanja, sve je na zadivljujućem nivou i zaista ne bih trošio vreme na ovaj deo igre.

Da se osvrnem ukratko na same nivoe. Svaki nivo je priča za sebe i često će vas iznenaditi i izmamiti smešak na lice. Nivoi se često potpuno transformišu, tako što se okreću oko svoje ose dok menjate don i noć pritiskom na dugme, sasvim miran nivo će progutati uragan ili ćete sa plaže krenuti da se penjete po džinovskom robotu. Ovakvih primera je mnogo, ali opet savetujemo da ih doživite. Ideja je mnogo, svaka je sjajna, zaista nemam zamerku, ali moram priznati, čim sam video majmuna, setio sam se penjanja iz prošle igre. međutim, mislim da genijalni tim ASOBI skapirao u čemu je problem i taj nivo me je na kraju potpuno iznenadio.

Astro Bot nije slučajno maskota Playstation, igra je prepuna tribjuta Playstation ekskluzivama, ali i igrama koje se obeležile zadnjih 30 godina gejmiga. Zaista ne želim da spojlujem ovaj deo, svaki je iznenađenja i za dosta njih moraćete malo da guglate i da počešete glavu. Spašeni botovi se skupljaju u hub area, to jest Crash Site i tu imaju svrhu. Naime, kako bi pristupili određenim delovima Crash Site potrebni su vam botovi. Momenat kada 100 ili čak 300 botova kreće da radi zajedno kako bi vama otvorili put je veoma zanimljiv i nikad dosadan za gledanje. Malo podseća na Pikmin, malo na Mario zvezdice jer od njih zavisi progres u igri.

Kako napredujete kroz galaksiju, na kraju svake vas očekuje boss fight. Svaki je dovoljno izazovan i nama Souls veteranima. Astro Bot inače gine od prvog kontakta sa protivnikom, međutim kada su borbe sa kraljicama u pitanju, imate pravo na tri greške. Jako kreativni bosevi, ponekad dobijaju i previše batina, pogotovo po očima, rekao bih mali fetiš nekog iz studija. Igra vam sve genijalno objasni bez da vam izbaci gomilu teksta ili prekine igru, ma dizajn za poželeti, kada bih više studija razumelo kako da radi tutorijale.
Prava poslastica su zapravo nivoi nakon boss fight, to su tematskih nivoi inspirisani najpoznatijim, manje poznatim i skoro pa nepoznatim Playstation igrama. Ovi nivoi su genijalni jer u svakom ste neki od velikih Sony junaka iz igara kao što su God of War, Uncharted i slični, da ne spojlujem previše. Ovo su leveli gde imate Leviatan sekiru da zaledite protivnike, gađate ih istom ili imate jednostavno pištolj i pucate iz zaklona.

Da se kratko osvrnem na mane igre, ali zaista kratko… Jedino što mogu da zamerim je nedostatak speed run nivoa koje smo imali u prošloj igri, ali i to će biti rešeno sa besplatnim DLC.

Sem toga, ja zaista ne mogu da nađem manu ovoj igri. Sve što je htela i trebala da uradi, uradili je za svaku pohvalu. Sveukupno Astro Bot je fantastična igra, koja zaslužuju svoje mesto u kolekciji svakom PS5 vlasnika. Godine zaista nisu bitne kada je ova igra u pitanju i pravi je izbor ukoliko vam treba nešto veselo, lepo, zanimljivo i najbitnije, nešto što će vam staviti osmeh na lice.

Astro Bot će kod iskusnih (starijih) igrača probuditi tone i tone nostalgije, što zbog stila igre koja veoma podseća na “zlatno” doba gejminga iz vreme Super Nintenda, Nitenda 64 i naravno Playstation 1. Za mlađe gejmere ova igra je sjajan put kroz istoriju gejminga i malo lake zabave u moru “ozbiljnih” igara. Astro Bot je mene podsetio zašto toliko volim gejming i celu gejmersku kulturu i uspela da se izdvoji kao jedan od kanditata za igru godine kod mnogih i pored zaista teških udarača koje smo i koje ćemo tek dobiti ove godine- Boriće se sa titanima kao što je Final Fantasy 7: Rebirth, Elden Ring Shadow of the Erdtree (iako je ovo DLC), Alan Wake 2 i mnoge druge. Ali ako neka ogra može da iznenadi, ja čvrsto verujem da je to malo simpitično robot koji živi u našim Playstation 5 konzolama i srcima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *